top of page

Vanligaste frågorna vi får:

När ser man fullt resultat av solningen?

​

Det tar cirka 48 timmar innan du kan se fullt resultat av din solning i ett solarium. Tänk på att det kan ta ett par solningar innan pigmenten har blivit ”aktiverade” efter en längre tid utan sol eller solarium.

​

Hur länge håller färgen när man solar solarium?

​

Efter sista solomgången i ett solarium tar det ca 4 veckor för den bruna färgen att mattas av helt. Det är ett helt naturligt förlopp, för på 30 dagar har huden förnyats.

​

Hur ofta kan man sola solarium?

​

Enligt internationella experter kan du – förutom att vistas normalt utomhus och åka på semester en gång per år till ett sydligare land – sola i solarium 6 till 8 omgångar per år med 10-12 solarietillfällen per omgång. Det vill säga ca 60-96 gånger/år.

​

Hjälper det att sola solarium om man har eksem?

​

Atopiskt eksem är ett mycket vanligt eksem där allergi mot något enskilt ämne sällan kan påvisas. Vid atopiskt eksem ses ofta en förbättring då man solar solarium. Om du är osäker skall du tala med din läkare.

​

Kan man sola solarium om man har diagnosen pityriasis versicolor?

​

Pityriasis versicolor orsakas av en ytlig infektion med jästsvamp. Denna svamp gör att pigmentet inte bildas normalt. Så länge svampen är obehandlad framstår infektionen som bruna lätt fjällande fläckar. När man behandlat bort svampen med till exempel Fungoral schampo 5 minuter 5 kvällar i rad ses ljusa områden där svampen funnits. Dessa går bra att behandla bort med solarium som då stimulerar pigmentbildningen inom dessa områden.

​

Hur förbereder jag mig bäst inför min solsemester?

​

Att bygga upp ett grundskydd under kontrollerade former i ett solarium innan du åker på semester är ett mycket bra sätt att förbereda din hud för den starka UV-exponeringen som solsemestrar ofta innebär. 20 minuter i ett modernt solarium motsvarar t ex endast 13 minuter mitt på dagen på en strand i Thailand. Dock tar det tid att få ett bra solskydd. Om du tar det stegvis får du det bästa hudegna solskyddet. Du bör räkna med att det tar ca 3 veckor att bygga upp ett hudeget solskydd som motsvarar solskyddsfaktor 4-8. Om du dessutom har en fin färg när du åker på solsemester kan du koncentrera dig på att slappna av och ha roligt på resan istället för att ligga och ”pressa” på stranden.

​

Hur länge är det lagom att sola solarium?

​

Precis som när du solar i solen är det sunt förnuft som gäller vid solning i solarium. Känn dig fram och följ de rekommenderade soltiderna för respektive solarium. Då alla eftersträvar olika resultat och då alla har olika förutsättningar betalar man per minut på Millisol. Detta för att alla skall kunna följa sin ideala soltid. Vi har endast rör som uppfyller de strålskyddskrav som meddelats i svensk standard SS EN 60 335-2-27, Utgåva 4, 1997. Vad det innebär för dig är att du alltid kan vara säker på att du solar i ett solarium som är 100% säkert och alltid har godkända rör. På våra originalrör är andelen UV-A hög samtidigt som andelen UV-B är låg. Om du följer de rekommenderade soltiderna innebär detta att du får en fin färg utan att bli röd.

​

Hur lång tid tar det att "aktivera" pigmenten efter en lång tid utan sol utomhus eller i ett solarium?

​

Det tar ca 2 dagar efter det att du solat utomhus eller i ett solarium innan de nybildade melaninkornen blir påverkade av UV-A ljuset och därmed blir mörkare. Efter det att melaninet i huden blivit aktiverat kan du stegvis öka dosen tills du får den färg du vill ha. Ta det alltid försiktigt i början när du solar utomhus eller i solarium så håller din färg längre.

​

Hur fungerar ett modernt solarium?

​

Moderna solarier ger ett ljus, som i stor utsträckning påminner om solljuset. Den ström som passerar mellan solarierören ger ett mycket kortvarigt och osynligt UV-C jus i solarierörets gasblandning. UV-C ljuset stoppas av solarierörets glas. Inuti solarieröret finns det ett pulver som omvandlar UV-C ljuset till ett synligt ljus och UV ljus. Den största delen av energi finns i det område som ger UV-A ljus. Bara en liten del, ca. 0,7 – 1%, är UV-B ljus. Det handlar om att påverka balansen mellan UV-A och UV-B genom att välja olika ljuspulverblandningar. På Solna Sol använder vi oss bara original rör. Förhållandet mellan UV-A och UV-B är mycket bra i alla våra original rör. Detta för att du skall få en fin färg utan att bli röd.

​

Kan äldre personer sola solarium?

​

Utöver att få en fin färg värdesätter många äldre de andra positiva egenskaperna som solning i solarium ger – lindring av reumatism, ökat välmående och produktionen av D3-vitaminet som motverkar benskörhet. Därför kan denna fråga absolut besvaras med ett ”Ja”!

​

Hur länge skall man vänta med att duscha efter solning i ett solarium?

​

Dessvärre går det historier om att man ska vänta två timmar med att duscha efter man solat solarium för att inte duscha bort den bruna färgen. Så är det inte! Att bada eller duscha direkt efter solning i ett solarium är alltså inga problem!

​

Får fräknar och pigmentfläckar mer färg än övriga kroppen vid solning i solarium?

​

Då fräknar och pigmentfläckar har mer pigment än den övriga kroppen kommer dessa att färgas bruna snabbare vid solning än den övriga huden som behöver ett par dagar för att reagera på solljuset eller UV-ljuset i ett solarium.

​

Hur sköter man huden när man solar solarium?

​

På Millisol säljer vi SuperTan & Soleo solkrämer i vår varuautomat. De är speciellt anpassade för att använda i samband med solariesolning. De förlänger samt fördjupar brunfärgen samtidigt som du åter fuktar och vårdar din hud. Du får helt enkelt ut maximalt av din solning samtidigt som du bibehåller din smidiga hud genom att använda en bra solkräm. Alla vårakrämer innehåller endast naturliga råvaror och är den i särklass bästa på marknaden!

​

Hjälper solarium mot lätt psoriasis och acne?

​

Mångas problem minskar markant då de solar solarium precis som många upplever att psoriasisbesvären mildras under sommaren, särskilt om man befinner sig vid havet. Även akne och liknande hudbesvär brukar bli bättre när man solar solarium. En rad hudsjukdomar som t ex psoriasis kan behandlas med framgång med UV-terapi. Tala med din läkare om du är osäker.

​

Kan jag sola solarium när jag är gravid?

​

Om du får vara ute i solen, så kan du också sola i solarium. Men rent allmänt bör du undvika att belasta kroppen med för mycket solande – lite beroende på var i graviditeten du befinner dig. För att vara på den säkra sidan bör du rådfråga din läkare.

​

Varför är det svårare att bli brun i ansiktet?

​

Eftersom ansiktet nästan ständigt är utsatt för ljus och sol har naturen gett ansiktet ett tjockare hornlager. Det är därför det är lite svårare att bli brun där vid solning i vanlig sol samt vid solning i solarium. Det är också svårare att bli brun på insidan av armarna och benen. Det beror på att vi har mindre pigment där.

​

Vad ska jag tänka på innan jag solar solarium?

​

Du ska göra på precis samma sätt när du solar solarium som när du solar ute i solen. Du ska inte använda deodorant, parfym eller kosmetika. Ta alltid bort smink och parfym innan du solar i solen eller i solarium. I solen bör du alltid ha solskyddsmedel då det annars är svårt att kontrollera mängden UV-ljus, men det ska du inte ha när du solar i solarium då du i ett solarium kan kontrollera mängden UV-ljus genom din soltid. Om du äter medicin bör du kontrollera att den inte innehåller ämnen som gör att du blir ljuskänslig. När medicinen innehåller sådana ämnen bör du avstå från att sola i solen eller i solarium. Rådfråga alltid din läkare om du är osäker.

​

Är solarium lika effektivt som solen?

​

Den ultravioletta strålningen i ett modernt solarium är i stort sett likadan som solens. Men solariets UV-B ljus är ”snällare” mot huden, eftersom andelen UV-B är lägre i ett solarium än i solen. Dessutom vet du att ett solarium ger samma ljus (samma andel UV-A och UV-B) varje gång du solar. Det vet du inte i solen, eftersom solens intensitet förändras hela tiden. En annan fördel med solarium är att du kan sola när du vill – även när det regnar.

​

Får jag rynkor av att sola solarium?

​

Det finns inga som helst belägg för att solning i solarium skulle framkalla rynkor i större utsträckning än solning utomhus. Då du kan kontrollera din soltid i ett solarium till skillnad från utomhus är det snarare så att du har betydligt lättare att hålla dig till din ideala soltid när du solar solarium. Din ideala soltid baseras på vilken hudtyp du har samt hur mycket färg du har just för tillfället i kombination med vad du vill uppnå för resultat med ditt solande. Så länge som du håller dig på din ideala soltid får du en lagom mängd UV-ljus på kroppen och undviker därför att få rynkor i förtid. Solning är hälsosamt och sunt så länge som du inte solar så länge så du blir röd och bränner dig.

​

Vad händer när jag blir brun i ett modernt solarium?

​

När du solar solarium sätter UV-B ljuset igång pigmenteringsproduktionen och UV-A ljuset färgar pigmentet mörkt. Eftersom UV-A och UV-B ljusen samarbetar får huden ett naturligt skydd mot UV ljuset. UV-B ljuset stimulerar även produktionen av ”solhormonet” Vitamin D3, som omvandlas till kalcium och som samtidigt stärker skelettet. Andra positiva effekter av att sola solarium är bättre blodcirkulation och bättre immunförsvar.

​

Varför blir jag inte röd när jag solar hos Millisol?

​

Anledningen till att du inte blir röd utan endast får färg när du solar på Millisol är att vi endast har rör med ett mycket bra förhållande mellan UV-A-ljus och UV-B-ljus som alla solarierör innehåller. Om du följer de rekommenderade soltiderna är tanken att du endast skall få en fin mörk färg utan att bli röd när du solar solarium.

​

Fakta om UV-ljus

På sommaren får du cirka hälften av UV-ljuset mellan kl 11 och 15.
I klart vatten har ca 40% av UV-ljuset trängt ner till en halv meters djup.
I skuggan får du cirka 50% av solens direkta UV-ljus.
Ju högre solen står på himlen, desto mer intensivt är UV-ljuset. Du bör skydda dig då din skugga är kortare än du själv.
UV-ljuset tränger lättare igenom molnen än det synliga ljuset. Trots att det finns moln på himlen kan du med andra ord få mycket UV-ljus.
UV-ljuset blir starkare ju högre höjd du befinner dig på.
Vatten och snö reflekterar UV-ljuset. Nyfallen snö reflekterar över 80% av UV-ljuset.
Ljus sand reflekterar 20% av det infallande UV-ljuset.
En person som ligger ner kan få upp till 4 ggr så mycket UV-ljus jämfört med en person som står upp. Detta varierar beroende på hur högt på himlen solen står.

Fakta om D-vitamin

D-vitamin är en fettlöslig vitamin.
D-vitamin bildas i huden av UVB-strålningen som finns i sol- eller solarieljus.
Solbrun hud eller mörka hudtyper samt äldre personer har svårare att bilda D-vitamin.
På vintern jämnar solning i solarium ut en eventuell D-vitaminbrist.

​

​

​

​

bottom of page